Kurumsal Dijitalleşme mi yoksa Dijital Kurumsallaşma mı? (+Anket)

Eğer benim gibi siz de işinizin önemli bir bölümünü pazar araştırması yaparak geçiriyorsanız muhtemelen siz de en az benim kadar Türkiye'de pazar verisine ulaşmanın ne kadar zor olduğu hakkında defalarca şikayet etmiş ve sonunda yaratıcı yollar keşfetme yolunu tercih etmişsinizdir.
Bunun sebebinin analitik düşünceye ihtiyacımızın olmaması mı, tembellik mi, kısa vadeli düşünmemiz mi yoksa insanüstü tahmin ve öngörü yeteneklerine sahip olmamız mı emin değilim.
"Y ou can’t manage what you can’t measure" - "Ö lçemedeğiniz şeyi yönetemezsiniz"
Her ne kadar bu söz, günümüze yanlış bir şekilde aktarılmış olsa da, kendi içerisinde kısmi bir doğruluk barındırmakta. Aslında bu söz ile anlatılmak istenen, ölçerek herşeyin yönetilemeyeceği fakat sonuçları iyileştirmek için süreçlerin ölçülmesi ve takip edilmesinin önemli olduğudur.  Sözün asıl sahibi W. Edward Deming, verinin ve gözlemin önemini aşağıdaki sözüyle çok güzel bir şekilde anlatmaktadır. 
"Y ou can expect what you inspect" - " Ne gözlemlersen onu beklersin"
Özellikle üretim ve imalat ağırlıklı sektörlerde süreçlerin takibi, yönetimi ve optimizasyonu sürdürülebilirlik ve rekabetçilik açısından çok fazla önem taşımaktadır. Niteliksel veya niceliksel herhangi bir veri yada gözlem doğru, eksiksiz ve tarafsız bir şekilde kayıt altına alındığında bu veriler veya gözlemler kurumlar için süreçlerin yönetimi ve optimizasyonunda kullanılabilecek çok önemli araçlar haline gelebilir. Öngörü ve tahmin yapabilme yeteneği iş dünyasında çok kıymetlidir fakat bu öngörüleri veya tahminleri veri ile birleştirdiğimizde ortaya çok daha iyi sonuçlar çıkabilir. 
İşte tam bu noktada da, günümüzde dijital teknolojiler ve araçlar kurumların hızlı karar vermesi, verimliliklerini artırması ve yenilikçi olması gibi konularda yardımına çok hızlı ve maliyeti düşük bir çözüm üretmektedir. Özellikle internetin yaygınlaşması, sosyal medya kullanımının artması, mobil teknolojilerin gelişimi ve bulut altyapısının yaygınlaşması ile veri oluşturmak, saklamak, işlemek ve paylaşmak artık çok daha ucuz ve hızlı bir süreç haline gelmiştir. 
Adaptasyon açısından baktığımızda bireysel teknolojilerin adaptasyonunun özellikle son yıllarda kurumsal teknoloji adaptasyonuna göre çok daha önde olduğunu görmekteyiz. Örnek olarak, sosyal medya kullanımı, mobil uygulamalar, bulut uygulamaları, vb. alanları gösterebiliriz. Bireysel olarak teknoloji kullanımına ve yeniliğe birçoğumuz pozitif bir şekilde bakarken kurumsal olarak yeni teknolojileri denemek, entegre etmek veya geliştirmek bir risk olarak algılanmaktadır. 
Peki bunun sebebi nedir? Şirketler dijital teknolojileri kullanmak konusunda neden yavaş davranmakta? 
Bu konuda birçoğunuz daha önceden yazılan birçok haber, makale veya kitap okumuş olabilirsiniz. Fakat son zamanlarda benim dikkatimi çeken en çarpıcı rakam geçen hafta (3 Eylül'de) gerçekleşen B20 zirvesi sonrası oluşturulan "B20 SMEs and Entrepreneurship Taskforce Policy Paper" yani "B20 KOBİ'ler ve Girişimcilik Çalışma Grubu Politikası Raporu'ndaki" bir rakam oldu. Buradaki rapora göre, gelişmiş ülkelerin Dijital Yoğunluk Endeksi'ndeki 10 baz puanlıkbir artış o ülkenin gayri safi milli hasılasında 0,25%'lik bir artış etkisi yaratacağı belirtilmekte. Gelişmekte olan ülkeler için de bu rakamın 0,5%'e kadar çıkabileceği belirtilmekte. 
Madem, dijitalleşmenin ve dijital teknoloji kullanımının hem ülkelerin hem de kurumların ekonomisine bu denli etki yapabileceği söylenmekte, peki kurumlar neden dijital teknolojileri kullanmak ve trendleri takip etme konusunda yavaş davranmaktadır? 
Bu sorunun cevabı geçenlerde okuduğum "Strategy, not Technology, Drives Digital Transformation" yani "Dijital Dönüşümü Teknoloji değil Strateji Başlatır" raporunda çok güzel bir şekilde anlatılmakta. Buradaki çıkarımlar daha çok global'deki kurumların durumunu anlatırken Türkiye'deki durumun acaba ne kadar farklı olup olmadığını kendi kendime merak ettim. Bu merakımı yenmek için de, raporun ekinde paylaşılan anket sorularını Türkçe'ye çevirerek ve kendim de üstüne biraz katarak herkesin yanıtlayacağı bir anket haline getirmeye çalıştım.
Ankete bu linkten ulaşabilirsiniz - Türkiye Kurumsal Dijitalleşme Endeksi
Çok fazla zamanınızı almayacak (tahmini 10dk.) bu anketi doldurmakta ve paylaşmakta yardımcı olursanız sanırım sadece benim değil sektördeki birçok insanın merakını gidermiş ve belki de buradan önemli çıkarımlar yapabilecek hale gelmiş olacağız. 
Bu anketi doldururken sizden 2 ricam olacak:
  1. Anketi samimi bir şekilde doldurmak - Buradan çıkacak sonuçları 1 ay sonra yukarıda belirttiğim rapora çok benzer bir şekilde ve hatta daha fazla öngörülerin de olabileceği bir şekilde paylaşmayı planlıyorum. Dolayısıyla, hepimize yarayacak bir sonuç alabilmek için anketi doğru ve samimi bir şekilde doldurmamız çok önemli.
  2. Anketi ağınızdaki herkesle paylaşmak 
Bu anketi bir prototip olarak düşünüp üzerine eklenmesi veya değiştirilmesi gerektiğini düşündüğünüz soruları benimle paylaşabilirseniz çok sevinirim. 
Teşekkürler,

Comments

Popular Posts